15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul îşi face drumuri din buzunarul UE

Doljul îşi face drumuri din buzunarul UE

Edilii din Dolj stau pe tuşă şi se antrenează pentru startul finanţării în vederea reabilitării drumurilor prin Programul Operaţional Regional. În timp ce autorităţile centrale au anunţat că se pot depune deja cereri de finanţare, majoritatea oraşelor şi municipiilor din judeţ susţin că au pregătite documentaţiile pentru proiecte.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor a anunţat printr-un comunicat că autorităţile administraţiei publice din oraşele şi municipiile din ţară pot depune de pe 10 septembrie cereri pentru obţinerea finanţării pentru reabilitarea drumurilor judeţene sau a străzilor urbane prin Programul Operaţional Regional Axa prioritară 2. Potrivit comunicatului, cererile şi documentaţia aferentă vor fi depuse la sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională din regiunea respectivă, iar suma totală repartizată regiunii sud-vest Oltenia este de 122,4 milioane de euro. Pentru a verifica dacă primarii doljeni sunt pregătiţi în faţa unei asemenea veşti, am contactat telefonic câţiva edili din localităţile vizate. Spre surprinderea noastră, am constatat că atât angajaţii, cât şi gospodarii-şefi sunt „în temă“ cu întrebarea pusă: Veţi depune cerere de finanţare pe POR Axa 2? şi, în plus, majoritatea primăriilor chestionate au deja în lucru studiile de fezabilitate necesare proiectului.

POR salvează rocada

De departe cel mai mare dintre proiectele pentru care edilii doljeni intenţionează să depună cerere pentru obţinerea de fonduri europene este cel de reabilitare a rocadei. Potrivit primarului Antonie Solomon, bulevardele Dacia şi Decebal ar putea fi modernizate contra unei sume de zece milioane de euro, provenite din buzunarul nerambursabil al Uniunii Europene. „Vreau să fac bulevardele Dacia şi Decebal prin acest program. Am înţeles că se fac proiecte de la un milion la 40 de milioane de euro şi acesta valorează zece milioane de euro. Avem studii de fezabilitate pregătite şi aprobate şi vom depune documentaţia imediat“, a spus Antonie Solomon.

Centura Calafatului, modernizată pe banii Europei

Aproape gata de start sunt şi autorităţile din Calafat, care au precizat că vor să reabiliteze prin Axa 2 din POR centura municipiului. „Vom depune o cerere de finanţare pentru că avem în lucru un studiu de fezabilitate, pentru reabilitarea bulevardului de centură al Calafatului. Imediat ce va fi gata studiul de fezabilitate, vom depune cererea“, a spus Maria Cojocaru, inspector în cadrul Biroului de integrare din Primăria Calafat. În acelaşi stadiu de pregătire este şi primarul din Bechet, Constantin Oclei. Acesta a declarat că are în lucru un studiu de fezabilitate pentru reabilitarea a 12 kilometri de drumuri din oraş.

SF-urile, în curs de reactualizare

Răspunsuri asemănătoare am primit şi din partea primarilor din Filiaşi şi Băileşti, care au menţionat că au documentaţia pregătită, însă hârtiile trebuie reactualizate pentru că sunt pregătite cu mult timp în urmă. „Am studii de fezabilitate pentru ambele drumuri pe care vreau să le fac, dar vreau să le unesc, să fac un singur proiect, să vedem cum mă înţeleg cu proiectantul. Cam cinci milioane de euro costă amândouă“, a spus Nicolae Stăncioi, edilul-şef din Filiaşi. De precizat este faptul că, deşi administraţiile locale din Dolj au întocmit studii de fezabilitate pentru reabilitarea obiectivelor propuse în urmă cu câţiva ani, în prezent acestea nu mai sunt valabile decât parţial, în cazul Programului Operaţional Regional fiind necesară actualizarea lor.

Două străzi din Segarcea, propuse pentru reabilitare

Deşi la urechile primarului din Segarcea, Nicolae Popa, nu ajunsese informaţia cu privire la startul finanţării pe POR, acesta a susţinut ieri că are toată documentaţia gata şi o va depune chiar mâine la sediul ADR. Proiectele lui Popa, două la număr, vizează reabilitarea a două străzi din oraşul Segarcea. „Le-am depus la doamna Măjină la consiliul judeţean acum două săptămâni, dar, dacă este aşa, le iau mâine de acolo şi le depun la ADR. Am depus pentru două străzi principale şi fac împreună cam 600.000 de euro“, a explicat Popa.

CJ depune cereri pentru modernizarea drumurilor judeţene

Pentru că primarii doljeni de la oraş nu mai prididesc să facă documentaţia necesară proiectelor, o mână de ajutor le dă şi Consiliul Judeţean Dolj prin Direcţia de Afaceri Europene. Toţi primarii vizaţi de Axa 2 din POR au participat la şedinţe în care au primit informaţii despre procedurile care trebuie urmate în cazul depunerii de cereri de finanţare şi documentele necesare, iar CJ are pregătite, la rândul său, SF-uri pentru reabilitarea unor drumuri judeţene. „Consiliul judeţean a scos la licitaţie pregătirea documentaţiei şi actualizarea studiilor de fezabilitate şi cum vor fi gata vom depune cererile de finanţare. Noi am colaborat cu toţi primarii şi le-am dat tuturor informaţii despre ce trebuie să facă acum“, a declarat Ileana Măjină, directoare a Direcţiei de Afaceri Europene din CJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII